Gulai Ikan Tongkol

Dalam peti ais masih ada baki 3 potong isi ikan tongkol putih. Asalnya semalam nak gorengkan aje masak kicap. Dah perap setengah jam dengan serbuk kunyit & garam, saje la bau, mak aihh..sedapnya kalau masak gulai ala kelantan. Maka aku simpan balik isi ikan tu dalam peti ais. Masak untuk harini. Haha.

Aku tak rebus dulu isi ikan tongkol ni. Entah kenapa sebelum ni aku buat rasa macam tak kena dengan tekak. Isi ikan tu jadi keras sangat dan kuah gulai tak meresap. Entah la..mungkin teknik rebus ikan ni aku tak rasi kot.

Ikutkan selera aku harini, nak makan gulai ni dengan acar sayur, sambal belacan dan nasi beras wangi. Pehh..makan menambah tanpa keinsafan.

Resepi Gulai Ikan Tongkol
3 potong isi ikan tongkol (mentah, perap 30min dengan serbuk kunyit, garam)
1 biji bawang besar*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup
1 sudu besar cili kisar
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
100ml santan
50ml air
Nise / Gula kabung / Gula putih
Garam
Setengah keping asam keping
Kacang panjang (ikut suka)

Cara-cara:
Kisar bahan tanda *. Tumis sampai wangi. Masukkan cili kisar, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis. Masak sampai pecah minyak.

Masuk santan, air. Perasakan dengan gula & garam. Kecilkan api, masak sampai menggelegak, kacau selalu.

Masuk isi ikan, asam keping. Masak lagi dalam 10min. Masuk kacang panjang. Tutup api.

Resepi Acar Sayur
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Air limau kasturi
Air masak
Gula
Garam

Cara-cara:
Hiris lobak, timun & bawang besar. Cairkan sedikit air limau kasturi dengan air masak. Perasakan dengan gula & garam. Tuang ke dalam hirisan sayur tadi. Gaul sebati.

Resepi Sambal Belacan
Cili besar
Cili api
Bawang putih
Belacan
Sedikit gula
Sedikit air panas

Cara-cara:
Tumbuk lumat bahan. Tuang air panas sedikit.

Comments