Anak anak aku cukup gemar makan makaroni. Tak kira la masak goreng ke, sup ke, kusyuk sungguh diorang makan. Jadi memang jadi stock wajib la kat rumah..hihi
Makaroni Aglio Olio
5 genggam makaroni (direbus hingga lembut)
5 ulas bawang putih dicincang halus
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
3 sudu besar minyak zaitun / minyak masak
1 sudu besar marjerin / mentega
Separuh kiub pati ayam dibancuh dgn sedikit air
Lobak merah ikut suka
Garam Gula
Cara-cara:
Panaskan minyak & marjerin. Tumis bawang putih hingga wangi & garing.
Masukkan potongan dada ayam, masak sampai empuk. Masukkan air bancuhan kiub pati ayam, makaroni & lobak merah. Gaul sebati hingga air kering.
Siap di hidang dengan hirisan daun parsley / daun sup, chili flakes / hirisan cili kering yang telah di goreng dengan sedikit minyak / hirisan cili api. Pun Boleh. Layan.
Tips Rebus Pasta
Letak garam dalam air. Nak letak banyak mana? Letak sampai cukup rasa masin. Baru la pasta tu ada rasa lemak2 sikit.
Letak minyak dalam air. Nak letak banyak mana? Biasa 2 sudu besar dah cukup. Nak bagi pasta tak melekat lepas tos air nanti.
Nak masak lama mana? Lebih kurang 8-10minit. Jangan lama sangat nanti lembik sangat tak sedap. Agak agak dah boleh putus bila tekan dengan kuku tu..haa..dah ok la tu. Pasta ni sedap makan kalau ada rasa kenyal kenyal sikit.
Tuang air, masuk garam, tunggu air mendidih, masuk pasta, masuk minyak. Gitu.
Makaroni Aglio Olio
5 genggam makaroni (direbus hingga lembut)
5 ulas bawang putih dicincang halus
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
3 sudu besar minyak zaitun / minyak masak
1 sudu besar marjerin / mentega
Separuh kiub pati ayam dibancuh dgn sedikit air
Lobak merah ikut suka
Garam Gula
Cara-cara:
Panaskan minyak & marjerin. Tumis bawang putih hingga wangi & garing.
Masukkan potongan dada ayam, masak sampai empuk. Masukkan air bancuhan kiub pati ayam, makaroni & lobak merah. Gaul sebati hingga air kering.
Siap di hidang dengan hirisan daun parsley / daun sup, chili flakes / hirisan cili kering yang telah di goreng dengan sedikit minyak / hirisan cili api. Pun Boleh. Layan.
Tips Rebus Pasta
Letak garam dalam air. Nak letak banyak mana? Letak sampai cukup rasa masin. Baru la pasta tu ada rasa lemak2 sikit.
Letak minyak dalam air. Nak letak banyak mana? Biasa 2 sudu besar dah cukup. Nak bagi pasta tak melekat lepas tos air nanti.
Nak masak lama mana? Lebih kurang 8-10minit. Jangan lama sangat nanti lembik sangat tak sedap. Agak agak dah boleh putus bila tekan dengan kuku tu..haa..dah ok la tu. Pasta ni sedap makan kalau ada rasa kenyal kenyal sikit.
Tuang air, masuk garam, tunggu air mendidih, masuk pasta, masuk minyak. Gitu.
Comments
Post a Comment
Maceh sudi Baca & Share